Kon. Kentalis Weerklank

Amsterdam | September 2014 – maart 2016. 

De Weerklank is een woon-zorg centrum voor bewoners met een ernstige vorm van autisme. Het centrum bestond uit twee locaties welke werden samengevoegd en in een nieuw pand gehuisvest. Een bouwkundig architect heeft het gebouw en de layout ontworpen. Marts Design heeft invulling gegeven aan het interieur door meubilair, kleur en materiaal uit te zoeken. Ook is voor een aantal meubelen voor maatwerk gekozen welke door ons zijn ontworpen. De bewoners die gebruik zouden gaan maken van deze meubels hadden als de twee belangrijkste eisen dat de meubels prikkelarm en robuust moesten zijn. 

In overleg met de bouwkundig architect hebben we besloten om de natuur van buiten naar binnen te halen, daarom hebben we de keuze gemaakt om zoveel mogelijk te werken met groen en bruintinten en waar mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken. Verder hebben we gekozen voor meubels die geen ‘zorginstelling’ uitstralen maar wel dezelfde kwaliteit halen. Bekledingsstoffen moesten bijvoorbeeld bestand zijn tegen incontinentie en moesten bestand zijn tegen een grove omgang. Het juiste meubilair vinden was hierdoor een serieuze uitdaging. 

Prikkelarm meubilair betekent zo min mogelijk opgedeelde meubelen, dus stoelen, fauteuils, kasten en tafels zoveel mogelijk uit één stuk met zo min mogelijk naden en effen materialen. Er is ook voor elke wooneenheid een tv-meubel ontworpen wat we geïntegreerd hebben met opbergkasten en een zitbankje.In de uitvoering hebben we zo groot mogelijke kastdeuren in de kleuren wit met blank eiken gemaakt omdat grote deuren minder naden hebben. Voor sommige gebruikers was het in het originele idee nodig dat het meubilair gefixeerd zou zijn aan de vloer of wand. Onze architect heeft een ontwerp gemaakt voor een bed wat dusdanig is vormgegeven dat deze niet op te tillen is of te verplaatsen, waardoor het niet nodig was om deze vast te maken aan de vloer/wand. Kasten moesten ook voldoen aan allerlei criteria; zo weinig mogelijk segmenten, naden, greeploos, voorzien van vierkant-sloten, robuust en de deuren moesten 270 graden open kunnen draaien. Uiteindelijk hebben we gekozen voor maatwerk om aan al deze criteria te kunnen voldoen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Marts Design