Is 3D printen de toekomst van de architectuur?

Duurzaamheid is al langere tijd een belangrijk onderwerp binnen onze maatschappij. Ook binnen de architectuur is het een groot vraagstuk waar veel onderzoek naar wordt gedaan en nieuwe technologieën voor worden ontwikkeld. Eén van deze nieuwe ontwikkelingen is het inzetten van een 3D printer als bouwmethode. Hier wordt al een aantal jaar mee geëxperimenteerd om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn binnen de architectuur en wat dit kan betekenen voor de toekomst.

3D printen kan bijvoorbeeld oplossingen bieden voor het huisvestingsprobleem in arme landen. Twee bedrijven hebben samen een manier gevonden om huizen met een oppervlakte van 180 en 240 m2 te 3D printen. Het testhuis was binnen een etmaal gebouwd voor nog geen 4000 dollar.

Ook binnen Nederland komen de eerste 3D geprinte huizen voor particulieren op de markt. Een aantal architectenbureaus in Eindhoven hebben in samenwerking met de Technische Universiteit de eerste stap durven zetten binnen de nieuwe bouwtechnologie en bouwen in 2019 vijf woningen die op locatie geprint zullen worden. De voordelen zijn legio: je kunt sneller, goedkoper en duurzamer bouwen met veel meer vormvrijheid. De verwachting is echter niet dat we in de toekomst alleen nog woningen door 3D-printers laten maken. Het zal veel eerder een combinatie van verschillende vooruitstrevende technieken en traditionele bouwmethodes zijn. Juist voor complexe onderdelen biedt de 3D printer nieuwe kansen en mogelijkheden.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2023 Marts Design