De ideale werkplek op kantoor

Waar moet de ideale werkplek eigenlijk aan voldoen? Dit verschilt immers erg per persoon. De één vindt het fijn om in teamverband te werken in een open ruimte. Een ander zit het liefst alleen in een kamertje waar het rustig is. Allebei kan ook natuurlijk. Moet je een lastig stuk schrijven en je hoofd gebruiken dan ga je even op een concentratieplek zitten. Ben je klaar dan sluit je weer aan bij je collega’s in de kantoortuin.

Vroeger was het volstrekt normaal dat men tijdens kantooruren naar kantoor kwam om te werken. Vandaag de dag vinden we het normaal dat we overal kunnen werken. Met een gsm en een laptop kom je als kantoormedewerker al een heel eind. Vooral degenen die een functie hebben waarbij ze veel buiten de deur moeten zijn, zijn behoorlijk flexibel. Je ziet ze regelmatig in een koffiebar, in een wegrestaurant, in de auto, op een bankje in het park. Het kan, dus waarom ook niet?

De mensen die in de binnendienst werken zul je minder vaak in het park op een bankje of aan de koffietafel in een koffiebar zien werken. Maar dat wil niet zeggen dat ze daarom een vast plekje in het gebouw hebben. Althans, het wordt steeds minder. Collega’s van de oude stempel zijn vaak gewend aan een eigen bureau ergens in een kantoorruimte. Je kunt ze herkennen aan een fotolijstje met een foto van het gezin op de ene hoek, een bloemetje op de andere hoek en een trofee van de voetbalclub in de vensterbank.

Een aantal jaren terug is het ‘flexibel werken’ in het leven geroepen. Vanwege allerlei redenen werken we tegenwoordig niet per definitie 40 uur per week. De één doet nog een studie waar tijd voor vrij gemaakt moet worden, de ander heeft 2 verschillende banen en weer een ander vindt het gewoon fijn om een lang weekend te hebben. Als een bedrijf dan geen gebruik maakt van flexwerkplekken, dan zou dit betekenen dat sommige werkplekken een aantal dagen of uren in de week leegstaan.

Een traditioneel kantoor aanpassen naar een kantoor waar medewerkers kunnen flexwerken is niet een kwestie van een knopje omzetten. Hier zal op organisatorisch niveau goed over nagedacht  moeten worden. Heb je een kleine organisatie dan is het vaak eenvoudig te regelen met de aanschaf van bureaus en stoelen die op allerlei (makkelijke) manieren zijn te verstellen. Richt een aantal ruimtes in als overlegruimtes en maak minimaal één stiltewerkplek waar mensen in een rustige omgeving kunnen werken. Zonder te hoeven overdrijven is het goed om werknemers goed te verzorgen. Goede, degelijke kantoormeubelen en randapparatuur wat naar behoren functioneert, vergroot het werkplezier en daarmee ook de prestaties die medewerkers leveren.

Grotere organisaties zullen bij een aanstaande transformatie naar een flexwerk-principe goed na moeten denken over de inrichting op gebouwniveau. Welke afdeling kan het beste op welke etage en in welke hoek gepositioneerd worden? En welk kantoorprincipe is dan het handigste om toe te passen? Moet het een kamerkantoor zijn of is een kantoortuin beter? Ook al komt er veel bij kijken, de stap naar flexwerken kan juist ook binnen grotere organisaties van enorme toegevoegde waarde zijn.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2023 Marts Design